Portrait of the artist William Morris

”Hav intet i dit hus, som ikke er brugbart eller smukt.” Sådan skrev William Morris engang. Måske er det derfor, at han i dag regnes som en af de betydeligste kunstnere fra 1800-tallets England – og derfor hans værker fortsat bliver udstillet over hele verden.

Han blev født i det østlige London i 1834. Faderen var en velhavende finansmand, der desuden havde arvet en så stor formue, at den unge William Morris i princippet kunne have tilbragt hele sit liv uden at løfte en finger.

Det gjorde han dog heldigvis ikke – tværtimod! Allerede som barn var han fascineret af den engelske, romantiske natur, som han havde rig lejlighed til at studere fra familiens smukke landsted i Essex. Den fascination tog han med sig ind i voksenlivet, først som arkitektstuderende og siden som filantrop, forfatter og kunstner.

I 1875 blev han direktør for sin egen virksomhed, Morris & Company, som i løbet af de næste år igangsatte en imponerende produktion af tapeter, vævede stoffer, tæpper og stoffer med print. Alle disse blev solgt på Oxford Street, hvor William Morris i 1877 åbnede sin egen butik og dermed bragte sit naturalistiske univers ind på Londons mest fashionable og eksklusive ’high street’.

I dag regnes William Morris af mange ikke blot som en dygtig og innovativ kunstner, men også som faderen til den moderne grafik. Han var en af de første kunstnere, der ikke blot tænkte i motiver, men i mønstre og rum. Han forstod at forene både sjælen i hjemmet, den håndværksmæssige kunnen, farvernes skønhed og ikke mindst mønstrenes sanselige og organiske liv.

Hos PaperDonkey har vi samlet en række af William Morris’ smukkeste motiver, bearbejdet dem med moderne grafiske værktøjer og skabt en smuk og sanselig plakatserie, der passer ind i et moderne, men romantisk hjem.